Frågor och svar

Varför skall jag installera en vattenfelsbrytare?

Det sker en vattenskada var 10:e minut i Sverige och med en vattenfelsbrytare installerad, kan man förhindra en skada och upptäcka läckande rör innan det är försent.

Vad skall jag tänka på när jag vill beställa?

Du kan beställa en vattenfelsbrytare direkt av oss eller tala med din VVS montör. Om du tar ett foto på vattenledningen efter vattenmätaren och skickar det till oss eller din montör, så hjälper det montören att bedöma vilka delar han behöver och han kan ge dig information om någonting eventuellt kan innebära extra kostnader.

Vad kostar en installation?

Kostnaden för en installation kan naturligtvis variera beroende på om det finns ont om plats, som ex. under en varmvattenberedare eller om det finns järnrör som behöver bytas. För att få en uppfattning kan man räkna 2 timmars arbete och 600 kr inkl. moms per timme. Om man har kvar utrymme för ROT-avdrag skulle det 840 kr inkl. moms. Till det kommer troligen kopplingar, milersättning etc. Det bästa är att ge montören så bra information som möjligt för att allt skall bli tydligt.

Behöver jag en vattenfelsbrytare även om jag har försäkring?

En försäkring är ett måste för varje villaägare, men även med försäkring kan kostnaden för en vattenskada bli hög. Med åldersavdrag på inredning och självrisk kan en normal vattenskada hamna på 45- 50 000 kr för villaägaren. 

Kan jag få olika förmåner från mitt försäkringsbolag, om jag installerar?

De flesta försäkringsbolag ger olika förmåner för den som väljer att investera i ett skydd mot vattenskador. Det kan vara premiesänkningar, kostnadsbidrag för själva vattenfelsbrytaren, självriskeleminering eller andra fördelar. Hör med ditt försäkringsbolag, vad som gäller för dig.

Hur vanligt är det med en vattenskada i en normal villa?

Man kan räkna med att 3-4% av våra villor i Sverige råkar ut för en vattenskada varje år. I villor byggda under 70- och 80 talen är det till och med ännu lite vanligare.

Är installationen svår eller krånglig?

Om installationen skall göras på ett rakt kopparrör med ytterdimension 22 eller 28 mm och utrymme finns, är det i regel inte en svår installation. Andra dimensioner, typ av rör eller om det är trångt gör det besvärligare, men det är sällan som det inte går att installera även om själva installationen blir krångligare och dyrare.

Var hittar jag en montör som kan hjälpa mig?

Varje VVS-montör kan göra en installation hos dig. Installationen är ganska grundläggande och det kan vara en bra idé att hitta någon montör som finns i din närhet så att han inte behöver sitta i bilen istället för att hjälpa dig. Det är också bra om du kan hjälpa montören genom att vara lite flexibel med tider eller se till att någon finns hemma eller lägga fram eller låna ut en nyckel så att jobbet kan göra när du inte är hemma. Jobbet som VVS-montör kan nämligen vara lite svårt att planera som du förstår, eftersom allt kan hända och dagsplaneringen kan rivas upp. Ofta har vi också en samarbetspartner som har gjort många installationer som vi kan tipsa dig om.

Vilka mått har vattenfelsbrytaren och vad gäller vid installation?

Vattenfelsbrytaren har invändig 3/4 tum gänga och man kan ex. använda klämringskopplingar för rätt rördimension vid installation.

Kopplingarna följer inte med produkten eftersom det ser olika ut vid olika installationer. VVS delarna exklusive kopplingar är max ca. 150 mm på längde, beroende på hur mycket man drar ihop dubbelbussningen.  Från centrum på röret till ytterkant på spolen, (som tar mest plats), är det ca. 120 mm.

Vad händer vid ett strömavbrott?

Vid ett strömavbrott är magnetventilen stängd, men den kan tillfälligt tvångsöppnas med en liten skruvmejsel om man vill kunna ta vatten även under ett strömavbrott.

Varför pratar vi så mycket om vattenskador i Sverige?

Trycket i vattenledningssystemet är högre i Sverige än i många andra länder och det gör att risken för läckage och skador är betydligt större än i andra länder. Dessutom bygger vi mycket i trä vilket är mer fuktkänsligt än ex. betong. 

Var tillverkas produkter och komponenter?

Nordia Trygghet tillverkar i Sverige och köper delar och komponenter i Skandinavien och Tyskland. Inga VVS-delar kommer från länder utanför Europa. 

Vattenfelsbrytare verkar vara en ganska ny idé. Hur länge har ni jobbat med detta?

Vi har erfarenhet ifrån år 2007 och vi etablerade namnet “vattenfelsbrytare” i slutet av 2008 för att försöka beskriva produktgruppen.

Produkten verkar hålla hög kvalité. Hur kan ni hålla ett pris som är så attraktivt?

Vi vill samarbeta med de bästa underleverantörerna och kvalité och kostnad går ofta hand i hand, men vi har inte några externa aktieägare som kräver god avkastning. Dessutom fokuserar vi hela tiden på kostnadseffektivitet.

Hur jobbar ni med miljöfrågor?

En vattenfelsbrytare är nog en av få produkter som verkligen kan inverka positivt på miljön genom att minska skador och förhindra att man ex. river ut ett nästan nytt trägolv som har blivit vattenskadat. Dessutom finns ett miljöfokus i allt vi gör, från att inte använda fönsterkuvert till att återvinna plast, förpackningar, kartonger, kablar etc. Dessutom använder vi en företagscykel (inte el), för inköps- och besöksresor.